Pajskal av kardemummakakor med yoghurtpannacotta och blåbär

Här snackar vi klassiska smaker i nytt och spännande format! Ett pajskal av kardemummakakor som fylls med en pannacotta gjord på lika delar grädde och yoghurt. Sedan toppas hela härligheten med en enkel, men ack så god, blåbärskompott. En paj som ser proffsig ut, men är överraskande lätt att göra!

De enskilda momenten i det här receptet tar inte särskilt lång tid, men ta hänsyn till att pannacottan behöver få sätta sig helt i kylen innan man kan lägga på blåbärskompotten. Man kan skynda på processen i frysen, men låt pajen bli kylskåpstempererad innan servering!

Pajskal

  • 160 gram kardemummakakor (till exempel Gilles ‘Mummakakor’)
  • 60 gram smör

Yoghurtpannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 3 dl yoghurt
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker

Blåbärskompott

  • 250 gram blåbär
  • 0,5 dl syltsocker
  • 1 msk limejuice

Steg-för-steg

1: Fodra en 20 cm rund springform med bakplåtspapper i botten.

2: Smält smöret och mixa ihop det med kakorna i en matberedare till konsistensen av blöt sand.

3: Tryck ut kaksmulet i formen, låt det även gå en bit upp på kanterna av formen. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder pannacottan.

4: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda resterande ingredienser till pannacottan i en kastrull.

5: Koka upp pannacottan, när första bubblorna kommer tar du av den av plattan och rör ner dom urkramade gelatinbladen.

6: Häll pannacottan i pajskalet och ställ i kyl eller frys och låt stelna helt. Ca 1 timma i frysen eller 3 timmar i kylen.

7: Förbered under tiden blåbärskompotten genom att koka upp blåbär, limesaft och syltsocker. Dra ner värmen och låt puttra i ca 10 minuter. Låt sedan kompotten svalna.

8: Fördela kompotten över pannacottan. Tänk på att pannacottan inte är lika stabil som t.ex. en cheesecake, så lägg inte all kompott i en hög i mitten först. Skeda ut den jämt över hela formen istället.

9: Ställ in i kylen tills pajen är genomkall. Servera och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *