Dulce de Leche Brownies

Alla har olika idéer om hur den ultimata brownien ska se ut och smaka, och här tänkte jag dela mitt favoritrecept! Den är mastig, segmjuk och har en riktigt djup chokladsmak. Den går utmärkt att äta som den är, men här toppar jag den med Dulce de Leche och flingsalt.


I brownien har jag ingen choklad, utan bara kakao. När man använder choklad kan man få olika resultat beroende på vilken choklad man använder, eftersom choklad (förutom kakao) innehåller både fett och socker. Genom att bara använda kakao, smör och socker istället har man större kontroll över slutresultatet, och får en perfelt brownie varje gång.

I brownien har jag dessutom två sorters mjöl, vanligt vetemjöl och (håll i hatten) rågmjöl! Rågmjölet gör att smaken blir lite fylligare och djupare. Dessutom innehåller rågmjöl också lite mindre gluten än vanligt vetemjöl, vilket gör att konsistensen på brownien blir lite mjukare. Testa testa testa!

Jag bakar den här brownien i en lite större, rektangulär form. Det funkar dock jättebra att halvera receptet och baka den i en vanlig springform (20-23 cm)! Korta av gräddningstiden till ca 15 minuter.


Tidsåtgång: 45 minuter (varav 30 minuter i ugnen)

Brownie

  • 300 gram smör
  • 175 gram kakao
  • En nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 225 gram strösocker
  • 225 gram ljust muscovadosocker
  • 75 gram vetemjöl
  • 75 gram rågmjöl

Topping

  • 1 burk Dulce de Leche (karamelliserad mjölk)
  • Flingsalt

Steg-för-steg

1: Sätt ugnen på 175 grader och fodra en ugnsform med bakplåtspapper. Jag använder en form som är 25×35 cm.

2: Smält samman smör, kakao, salt och vaniljsocker i en kastrull på låg värme. Rör om då och då. Klumpar blandningen ihop sig så vispa ordentliget med en handvisp!

3: Vispa under tiden äggen och sockret (bägge sorterna) vitt och fluffigt. Eftersom  muscovadosockret är karamellfärgat kommer blandningen inte bli vit, men den kommer ljusna ordentligt.

4: Tillsätt kakaoblandningen i sockret och vispa tills allt är blandat.

5: Sikta ner mjölet (bägge sorterna) och blanda för hand med en slickepott.

5: Hälls smeten i en form och bred ut den så att den når alla hörn och är jämntjock.

6: Förbered dulce de lechen genom att föra över den till en skål och vispa den med en sked så att den blir mer lätthanterlig. Klicka eller spritsa sedan ut dulce de lechen över kakan (gör centimeterstora klickar). Dra sedan en kniv genom klickarna för att marmorera kakan.

8: Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. När du har tagit ut kakan, strö över flingsalt och låt den svalna innan du skär upp den. Förvara kakorna i tätslutande burk kylen i upp til 5 dagar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *