Chokladkaka med mjölkchoklad- och karamellganache

Här kommer ett recept på en försvinnande god och riktigt maffig chokladkaka! Det bästa av allt är att den är riktigt lätt att göra. En liten insats med en stor belöning helt enkelt. Ovanpå själva kakan ligger sedan ett lager len ganache gjord på mjölkchoklad och hemkokt karamell.

Grunden i den här kakan är en nästan pinsamt enkel mjuk chokladbotten, där man bara blandar torra ingredienser för sig och blöta för sig, och sen kombinerar dem! Den riktiga stjärnan här är istället ganachen, som involverar hemkokt karamell, vilket kanske kan kännas lite läbbigt. Var lugn! Det krävs inga sockertermometrar eller avancerade kunskaper, allt som krävs är att du håller ordentlig koll på sockret på spisen. Och eftersom det är smält socker vi pratar om, VAR FÖRSIKTIGA. Det blir betydligt varmare än man kan tro så provsmaka inget förrän det har fått svalna ordentligt, även om det kan vara svårt att låta bli. Ganachen gör du minst några timmar innan du ska montera kakan, eller kvällen innan!

Receptet räcker till en chokladbotten och ett lager ganache. Dubbla receptet så går det utmärkt att göra i långpanna, eller trippla det och varva bottnar och ganache så har du en tårta! Smart va?


Tidsåtgång: 60 minuter.

Chokladkaka

  • 125 gram mjöl
  • 50 gram kakao
  • 100 gram strösocker
  • 50 gram farinsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • En nypa salt
  • 1 ägg
  • 0.5 dl olja
  • 1,5 dl varmt kaffe
  • 1 dl mjölk

Mjölkchoklad- och karamellganache

  • 100 gram mjölkchoklad
  • 25 gram smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 gram socker
  • En nypa salt

Steg-för-steg

1: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra eller smörj och brlda en springform på 23-24 cm.

2: Blanda de torra ingredienserna i en bunke (mjöl, kakao, strösocker, farinsocker, bakpulver, bikarbonat och salt).

3: Vispa ihop de blöta ingredienserna i en annan bunke (ägg, olja, kaffe och mjölk).

4: Kombinera de torra och blöta ingredienserna och blanda eller vispa till en slät smet.

5. Häll smeten i springformen och grädda i ugnen i 22-25 minuter. En provsticka ska komma ut torr!

6: Under tiden kakan är i ugnen förbereder du ganachen. Börja med att hacka mjölkchokladen grovt och häll över i en värmetålig bunke. Tärna även smöret och lägg i bunken.

7: Värm upp grädden, förslagsvis i en mikrovågsugn. Den behöver inte koka, men den ska vara varmare än rumstemperatur.

8: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull med höga kanter på medelhög värme på spisen. Rör inte om, utan vänta tills allt socker har smält och precis börjat bubbla.

9: Ta sockret från värmen och häll i grädden i en tunn stråle samtidigt som du rör om med en träslev. Det kommer bubbla och fräsa ordentligt. Om du skulle få några klumpar i karameller, ställ tillbaka kastrullen på spisen och rör tills dom har smält.

10: Häll karamellen över chokladen och smöret. Tillsätt även en generös nypa salt. Rör sedan om tills chokladen och smöret har smält och ganachen är slät.

11: Låt både kakan och ganachen svalna. Ganachen ska sedan stå i kylskåpet minst 3 timmar innan monteringen.

12: När det är dags att montera kakan tar du ut ganachen och vispar upp den med elvisp. Vispa inte för länge, då kan ganachen bli grynig, utan sluta när ganachen har blivit lite ljusare och fluffigare.

13: Bred ut ganachen på kakan, mönstret ovanpå har jag gjort med baksidan av en sked. Dekorera om du vill med chokladströssel. Det jag har använt här kommer från Dr. Oetker och finns i välsorterade matvarubutiker.

14: Om du mot förmodan för några rester kvar, förvara kakan antingen under en tårtkupa eller i en lufttät burk i kylen upp till 4 dagar!

Ett svar på ”Chokladkaka med mjölkchoklad- och karamellganache”

Lämna ett svar till Nicklas Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *