Chocolate Chip Cornflake Cookies

Det finns tusentals recept där ute på chocolate chip cookies, och lika många åsikter om hur de ska vara! Här kommer ett recept på en lite okonventionellare chocolate chip cookie, med en hemlig ingrediens, nämligen CORNFLAKES! Det låter konstigt, men det är gott, jag lovar. Dessutom bidrar cornflakesen med ett härligt krisp i kakorna. Cornflakesen samsas med smakerna av brynt smör och mjölkchoklad, och kombinationen blir en kaka som det är omöjligt att bara ta en av.

Det här receptet går ganska fort att slänga ihop, men sedan måste degen vila i kylen i ca 1 timma innan man kan forma kakorna och grädda dom, så se till att ha utrymme i tidsplaneringen för detta. Är ni osäkra på att bryna smör rekommenderar jag att titta på några videor på youtube innan ni provar, så att ni vet vad ni ska titta efter. Förutom det är det bara att tuta och köra!

Receptet räcker till 24 stycken (stora) kakor. Det går också utmärkt att halvera receptet och göra 12 kakor.

Tidsåtgång: 60 minuter + 60 minuters vila i kylen

Chocolate Chip Cornflake Cookies

  • 250 gram smör
  • 200 gram muscovadosocker
  • 100 gram strösocker
  • 2 ägg
  • 250 gram vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 200 gram mjölkchoklad
  • 50 gram cornflakes

Steg-för-steg

1: Sätt ugnen på 185 grader och klä tre plåtar med bakplåtspapper.

2: Bryn smöret. Detta gör man genom att först smälta smöret på medelhög värme, och sen låta kastrullen stå kvar på plattan. Smöret kommer först bubbla och fräsa, men sedan kommer det börja skumma och lukta gudomligt. Ta smöret av plattan och häll över det i en stor bunke. Smöret kommer vara brunaktigt och innehålla lite bruna bitar.

3: Under tiden smöret svalnar lite, hacka chokladen grovt och blanda med cornflakesen i en annan bunke och ställ åt sidan. Jag brukar försiktigt mosa cornflakesen med händerna en aning, för att få lagom stora bitar.

4: Rör ner sockret och äggen i det brynta smöret tills allt är blandat.

5: Rör ner mjöl, bikarbonat och salt tills allt är blandat.

6: Vänd ner chokladen och cornflakesen i degen, rör inte för mycket, då blir det bara smulor kvar av cornflakesen.

7: Låt degen vila i kylskåpet i minst en timma.

8: Ta ut degen ur kylskåpet och forma 24 st runda bollar. En boll ska väga mellan 40-45 gram. Fördela bollarna på 3 plåtar med gott om utrymme emellan, de flyter ut ordentligt!

9: Grädda en plåt i taget i 9-11 minuter. När du tar ut plåten ur ugnen, banka den hårt i köksbänken en eller två gånger för att kakorna ska sjuka ihop.

10: Låt svalna helt. Om du får några kakor över kan dessa förvaras i lufttät burk eller plastpåse i skafferiet i upp till en vecka, men dom är godast de första 3-4 dagarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *