Apelsincurd

Här har vi en nära kusin till lemon curden gjord på apelsin istället. Den blir lite mildare, men ger fortfarande en god citruskick utan den distinkta citronsmaken. Perfekt om man har gäster (eller i mitt fall en sambo) som inte är så förtjusta i bakverk med citron! Ät som den är, använd som topping på en pavlova, eller som ett lager i en tårta. Min personliga favorit är att addera den till en klassisk morotskaka med färskostfrosting!

Det finns många olika recept på både lemon curd och apelsincurd ute på nätet, men det här är metoden som jag tycker är absolut lättast. Man blandar helt enkelt bara alla ingredienser direkt i kastrullen och vispar järnet tills den tjocknar. Här är det en fördel att vara god vän med sin spis, det får inte gå för fort, då koagulerar äggen och curden är förstörd. En omväg man kan ta om man känner sig osäker är att istället vispa ihop curden i en värmetålig bunke över ett vattenbad. Det går utmärkt att använda det här receptet för lemon curd också men öka i så fall på sockermängden till 1,5- 2dl.


Ingredienser

  • Skal och saft från 2 apelsiner (ca 1,5 dl)
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 50 gram smör

Steg-för-steg

1: Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

2: Ställ kastrullen på en medelvarm platta och rör om konstant tills curden börjar tjockna. Det här händer kring 80-85 grader om du har en termometer. Ett annat tecken är att skummet som bildats ovanpå curden under vispningen börjar försvinna.

3: Ta kastrullen av värmen och rör ner smöret tills det har smält.

4: Sila curden och häll antingen upp den i en tätslutande glasburk, eller i en skål som du plastar över. Låt svalna. Curden håller drygt en vecka i kylskåp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *